Ciasto krówka
Składniki
Ciasto:
4 jajka
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
Krem:
1 puszka masy krówkowej
200 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
1 op. polewy z mlecznej czekolady
Opis

Przygotuj dwie blaszki 20x30 cm. Wyłóż papierem do pieczenia same spody blaszek. Nagrzej piekarnik do 170°. Mąki wymieszaj, przesiej przez sitko i odstaw. Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do wysokiego naczynia i ubij mikserem na lekką pianę. Miksując dalej, wsyp powoli cukier i po kolei dodaj żółtka. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie wmieszaj mąki. Kiedy tylko mąka połączy się z masą, przestań miksować. Rozlej ciasto po połowie do przygotowanych blaszek i wstaw do nagrzanego piekarnika (najlepiej piecz spody równocześnie obok siebie, jeżeli się nie mieszczą, to kolejno). Piecz przez ok. 25 minut. Ciasto będzie gotowe, kiedy drewniany patyczek wbity i wyciągnięty z niego jest suchy. Upieczone spody pozostaw do wystygnięcia. Po wystygnięciu wyciągnij spody z foremek. Jedną z foremek wyłóż folią spożywczą i włóż do niej jeden ze spodów.

Przygotuj krem: masło włóż do wysokiego naczynia i zacznij ucierać mikserem. Stopniowo po łyżce dodawaj do masła masę krówkową, cały czas ucierając. Odłóż 150 ml utartej masy do ozdoby, resztę wyłóż na przygotowany w foremce spód, przykryj drugim spodem i włóż na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki. Odłożoną wcześniej masę włóż do szprycy i na wierzchu ciasta zrób jasne łaty. Rozgrzej polewę w ciepłej wodzie i odetnij mały rożek opakowania. Cienkim strumyczkiem polewy wypełnij nieposmarowane miejsca na wierzchu ciasta. Ponownie wstaw ciasto do lodówki na ok. 20–30 min. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
25 min.
Zupy