Ciasto kokosowe
Składniki
1 orzech kokosowy
100 g masła
3/4 szkl. cukru
1 jajko
1/2 szkl. wody
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 szkl. wiórków kokosowych
1 tabliczka czekolady czarno-białej
Opis
Masło zmiksuj z jajkiem i cukrem na gładką masę. Otwórz orzecha kokosowego, wyjmij miąższ i obierz go z brązowej skórki. Następnie zetrzyj miąższ na tarce lub pokrój na mniejsze kawałki, zmiksuj, zalej gorącą wodą, wymieszaj i połącz z masą maślaną. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej do ciasta. Wlej aromat i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok. 17 cm wysmaruj łyżką masła i przelej do niej ciasto. Piecz w piekarniku ok. 40 min w temp. 170º. Czekoladę rozpuść na parze. Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto polej rozpuszczoną tabliczką czekolady i posyp wiórkami kokosowymi.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje