Przepisy Ciasto Gerbeaud

Składniki

500 g mąki

250 g masła (lub tłuszczu)

50 g cukru pudru

2 żółtka

1 duże jajko

20 g drożdży

100 ml mleka

soli

forma do pieczenia (36x24 cm)

Nadzienie

300 g zmielonych orzechów (włoskich)

180 ml wody

180 g cukru

sok z cytryny (z połówki)

300 g dżemu morelowego (lub porzeczkowego)

200 g czekolady

masło

Sposób przygotowania

1

Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z odrobiną cukru pudru. Odłóż, aż drożdże nieco urosną. W tym czasie zmiksuj mąkę z cukrem, tłuszczem lub masłem, jajkiem i żółtkiem. Dodaj drożdże i przygotuj ciasto.

2

Przygotuj nadzienie: zalej orzechy, cukier i sok z cytryny gotującą się wodą i wymieszaj.

3

Podziel ciasto na trzy równe części. Każdą rozwałkuj.

4

Wyłóż formę do pieczenia ciasta, rozsmaruj równomiernie dżem, połowę nadzienia i połóż na wierzch kolejną warstwę ciasta. Powtórz proces. Na trzeciej warstwie ciasta zrób dziurki widelcem i piecz w 200 °C przez około pół godziny.

5

Na upieczonym cieście rozsmaruj czekoladę roztopioną i zmieszaną z odrobiną masła.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4