Przepisy Ciasto Gerbeaud
Składniki
500 g mąki
250 g masła (lub tłuszczu)
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 duże jajko
20 g drożdży
100 ml mleka
soli
forma do pieczenia (36x24 cm)
Nadzienie
300 g zmielonych orzechów (włoskich)
180 ml wody
180 g cukru
sok z cytryny (z połówki)
300 g dżemu morelowego (lub porzeczkowego)
200 g czekolady
masło
Sposób przygotowania
1
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z odrobiną cukru pudru. Odłóż, aż drożdże nieco urosną. W tym czasie zmiksuj mąkę z cukrem, tłuszczem lub masłem, jajkiem i żółtkiem. Dodaj drożdże i przygotuj ciasto.
2
Przygotuj nadzienie: zalej orzechy, cukier i sok z cytryny gotującą się wodą i wymieszaj.
3
Podziel ciasto na trzy równe części. Każdą rozwałkuj.
4
Wyłóż formę do pieczenia ciasta, rozsmaruj równomiernie dżem, połowę nadzienia i połóż na wierzch kolejną warstwę ciasta. Powtórz proces. Na trzeciej warstwie ciasta zrób dziurki widelcem i piecz w 200 °C przez około pół godziny.
5
Na upieczonym cieście rozsmaruj czekoladę roztopioną i zmieszaną z odrobiną masła.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.01-23.01.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4