Ciasto Gerbaud
Składniki
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
Masa:
120 g orzechów
200 g dżemu morelowego
120 g cukru
Ciasto:
1 jajko
50 g cukru pudru
200 g rozpuszczonego tłuszczu do pieczenia
szczypta soli
20 g drożdży
350 g mąki
100 ml mleka
Opis

Mieszankę drożdży z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka wlej do formy i pozwól masie urosnąć. Z pozostałej mąki, cukru, jajka, tłuszczu, mleka i szczypty soli uformuj ciasto. Rozdziel je na 3 kawałki o takiej samej wielkości (mniej więcej 35 × 25 cm).

Jedną z warstw ciasta połóż na papierze do pieczenia. Posmaruj ją dżemem morelowym, posyp startymi orzechami i cukrem pudrem. Czynność powtórz z kolejnymi warstwami ciasta. Całość przykryj ciastem z drożdżami. Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180ºC przez 45 minut.

W garnku wraz z 50 gramami masła roztop czekoladę. Ostudzone ciasto pokryj równomiernie czekoladową polewą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne