Przepisy Ciasto Gerbaud

Składniki

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
Masa:
120 g orzechów włoskich
200 g dżemu morelowego
120 g cukru
Ciasto:
1 jajko
50 g cukru pudru
200 g masła (rozpuszczonego tłuszczu do pieczenia)
1 szczypta soli
20 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej
100 ml mleka

Opis

Mieszankę drożdży z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka wlej do formy i pozwól masie urosnąć. Z pozostałej mąki, cukru, jajka, tłuszczu, mleka i szczypty soli uformuj ciasto. Rozdziel je na 3 kawałki o takiej samej wielkości (mniej więcej 35 × 25 cm).

Jedną z warstw ciasta połóż na papierze do pieczenia. Posmaruj ją dżemem morelowym, posyp startymi orzechami i cukrem pudrem. Czynność powtórz z kolejnymi warstwami ciasta. Całość przykryj ciastem z drożdżami. Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180ºC przez 45 minut.

W garnku wraz z 50 gramami masła roztop czekoladę. Ostudzone ciasto pokryj równomiernie czekoladową polewą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 22.10-28.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8