Ciasto dyniowe z włoskimi orzechami i lukrem cytrynowym
Składniki
3 jajka
100 g jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej
80 g masła
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g dyni
50 g orzechów włoskich łuskanych
150 g cukru pudru
1 cytryna
Opis

Dynię obierz ze skóry i pokrój na małe kostki. Orzechy posiekaj na kawałki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°. W dużej misce wymieszaj masło z cukrem i utrzyj na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i dalej ucieraj. Dodaj jogurt.

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy i wymieszaj. Dodaj dynię i orzechy. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przełóż ciasto do formy. Wstaw do pieczenia na ok. 50 minut.

W tym czasie wsyp do miski cukier puder, dodaj 2 łyżki wrzątku oraz sok z połowy cytryny. Wymieszaj na gładki lukier. Podziel na dwie części. Do jednej dodaj otartą skórkę z połowy cytryny. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche. Na upieczone i przestudzone ciasto wylej biały lukier i rozprowadź na wierzchu ciasta.

Z papieru pergaminowego przygotuj tytkę. Wlej do niej lukier cytrynowy. Końcówkę przytnij na 1 milimetr. Lukrem cytrynowym nakreśl koła na cieście; zaczynając od środka poprowadź ślimaczki do zewnątrz. Następnie końcówką noża poprowadź ślad od środka do zewnątrz i tak dokoła w odległości 4 cm od zewnętrznego koła. Kolejny ślad poprowadź w przeciwnym kierunku od zewnętrznego koła do środka. Wytnij kawałek ciasta i połóż na talerz.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne