Ciasto drożdżowe z jagodami i orzechową kruszonką
Składniki
250 g jagód
30 g świeżych drożdży
3 szkl. mąki krupczatki
250 ml ciepłego mleka
90 g cukru
3 jajka
125 g margaryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
Kruszonka:
70 g masła
70 g mielonych orzechów włoskich
70 g mąki pszennej 
70 g cukru
Opis

Jagody opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i mlekiem. Dodaj taką ilość mąki, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstaw pod przykryciem na 20 min. Margarynę rozpuść i wymieszaj z 2 rozbełtanymi jajkami i aromatem pomarańczowym.

Do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałą część mąki i cukru oraz rozpuszczoną margarynę z jajkami i aromatem. Dodaj sól i wymieszaj ciasto mikserem (spiralnymi końcówkami). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie wysmaruj prostokątną blachę tłuszczem i oprósz mąką.

Piekarnik nastaw na 160°C na termoobieg. Wyrośnięte ciasto przełóż do blachy i nakłuj widelcem. Niezużyte jajko wbij do miseczki i rozbełtaj. Pomaluj nim powierzchnię ciasta. Na wierzchu rozłóż jagody. Szybko zagnieć palcami kruszonkę z podanych składników i rozłóż ją na cieście. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20 min. Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 30–40 minut.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
75 min.
Desery