Ciasto czekoladowe z chili
Składniki
300 g gorzkiej czekolady
100 g kakao
400 g mąki pszennej
350 g cukru trzcinowego
350 g masła (roztopione, przestudzone)
4 jajka
200 g kwaśnej śmietany
250 ml wody
1 op. cukru waniliowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki chili do smaku
Dodatkowo:
masło
bułka tarta
Sposób przygotowania
1
Połącz cukier trzcinowy z przesianą mąką.
2
Dodaj kakao, jajka, sodę, cukier waniliowy i śmietanę. Całość wymieszaj.
3
Dodaj roztopione i przestudzone masło.
4
Zagotuj wodę i dodaj do niej posiekaną czekoladę. Wymieszaj.
5
Wrzącą wodę z czekoladą dodawaj stopniowo do ciasta.
6
Dodaj chili.
7
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o średnicy 25 cm. Ciasto piecz ok. 1 godziny w temp. 170°C, do suchego patyczka.
8
Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem lub tartą czekoladą.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Desery