Przepisy Ciasto bazyliowo-cytrynowe z oliwą
Składniki
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 doniczka świeżej bazylii
2 duże jajka
Lukier:
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
5 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania
1
W jednej misce umieść mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj i odstaw. Do drugiej wbij jajka, dosyp cukier, dodaj drobno posiekaną bazylię oraz skórkę i sok z cytryny. Również wymieszaj dokładnie.
2
Połącz zawartości obu misek i przełóż ją do blaszki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz ciasto przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
3
Ostudzone ciasto polej lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Możesz dodatkowo ozdobić je startą skórką z cytryny.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
25 min.
Desery
2 miesiące temu
25 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Zupy