Ciastko piernikowe z kremem pomarańczowym
Składniki
1 pomarańcza
1 budyń waniliowy z cukrem
150 g masła
sok pomarańczowy 100%
12 czekoladowych gwiazdek
Opis

Z gorących blatów piernikowych wytnij szklanką 24 ciasteczka i zostaw na metalowej kratce do ostygnięcia.
Pomarańczę dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj na drobnej tarce sam wierzch skórki. Z pomarańczy wyciśnij sok. Do soku wyciśniętego z pomarańczy dolej soku z kartonu, dopełniając objętość płynu do 300 ml. Sok zagotuj w garnuszku wraz ze skórką startą z pomarańczy.

Budyń rozmieszaj w kolejnych 50 ml soku z kartonu i powoli wlej do gotującego się soku, cały czas mieszając. Równocześnie dodaj 50 g pokrojonego masła. Gotuj budyń jeszcze przez 2–3 minuty, po czym zostaw do całkowitego ostygnięcia. Od czasu do czasu możesz stygnący budyń wymieszać.

Zimny budyń zmiksuj z pozostałym masłem. Gotowym kremem przełóż zimne ciasteczka. Wierzch ciastek przybierz porcją kremu wyciskaną ze szprycy. Ciastka włóż do szczelnego opakowania i wstaw na 6–8 godzin do lodówki. Piernikowe ciasto w tym czasie zmięknie i nabierze aromatu pomarańczy z kremu.

Ciastka wyciągnij z lodówki i przybierz czekoladowymi gwiazdkami pół godziny przed podaniem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
255 min.
Napoje
2 miesiące temu
90 min.
Desery