Przepisy Ciastka makaroniki
Składniki
60 g zmielonych drobno migdałów bez skórki
2–3 białka (60 g białek odmierzonych po suszeniu)
110 g cukru pudru
40 g cukru
barwnik spożywczy w proszku
Krem:
50 g masła
20 ml mleka
180 g cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
5 ml likieru cytrynowego
Sposób przygotowania
1
Białka wstaw do lodówki na 2-3 dni w naczyniu przykrytym podziurkowaną folią. Po trzech dniach odmierz 60 g białek. Jeżeli jest ich za mało, możesz je uzupełnić świeżymi białkami. 
2
Migdały przetrzyj przez sitko i wymieszaj z cukrem pudrem. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż masa zacznie się lekko błyszczeć. Dodaj barwnik spożywczy i migdały z cukrem pudrem. Wymieszaj łopatką.
3
Nałóż masę do szprycy. Na matę do makaroników wyciskaj okrągłe placuszki ciasta, odrobinę mniejsze niż kółka na macie (ciasteczka powinny się nieco rozlać). Odstaw wyciśnięte ciasteczka na godzinę w suche miejsce. Po godzinie rozgrzej piekarnik do 140°. Do nagrzanego piekarnika wstaw podsuszone ciasteczka. Piecz je przez ok. 15 minut.
4
Masło utrzyj z cukrem pudrem, mlekiem i likierem. Kiedy powstanie jednolita masa, dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. 
5
Na upieczone ciastka nakadaj masę cytrynową i przykrywaj kolejnym makaronikiem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
3 miesięcy temu
20 min.
Sałatki