Ciastka koniczynki
Składniki
200 g masła
20 ml mleka
2 jajka
500 g mąki
75 g cukru
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
biały lukier
zielony barwnik
Opis

Masło posiekaj z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko, jajka i zagnieć gładkie ciasto. Schowaj je na pół godziny do lodówki, zawinięte w folię.  

Schłodzone ciasto rozwałkuj na macie do pieczenia na grubość ok. 3–5 mm. Foremką w kształcie koniczyny wytnij ciasteczka. Zbierz nadmiar ciasta i wstaw ciasteczka do nagrzanego do 180° piekarnika. Kiedy ciasteczka nabiorą złotego koloru, wyjmij je z piekarnika i ostudź na metalowej kratce. 

Lukier podgrzej w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA i wymieszaj z zielonym barwnikiem.  

Nałóż lukier do woreczka. Odetnij narożnik i narysuj na wystudzonych ciastkach krawędź, do której mają być polukrowane. Kiedy lukier na ciastkach przeschnie, wypełnij kontury.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
25 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Napoje