Przepisy Ciasteczkowe lizaki
Składniki
120 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
soli
110 g cukru trzcinowego
2 jajka
100 ml śmietanki 30%
Polewa
2 tabliczki ciemnej czekolady (lub białej)
konfetti (do dekoracji)
foremki (w kształcie kulek)
patyczki (do szaszłyków)
stojak na ciastka (ze styropianu albo kartonu)
Sposób przygotowania
 alt=
1
Podgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj jajka i cukier, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
 alt=
2
Dodaj śmietankę i wymieszaj wszystko trzepaczką.
 alt=
3
Przygotuj formę do pieczenia i małą łyżką przełóż ciasto do zagłębień.
 alt=
4
Przykryj formę drugą częścią, włóż do piekarnika i piecz przez 10-20 minut. Po schłodzeniu ciasta natychmiast wbij szpikulce do formy.
 alt=
5
Rozpuść czekoladę, wsyp dekoracje do miseczek.
 alt=
6
Zanurz ciasteczkowe lizaki w czekoladzie, następnie obtocz w wybranych dekoracjach i wbij do podstawki. Gotowe lizaki wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny by ich forma stężała.
 alt=
7
Wskazówka: Zapakowany w celofan i obwiązany kokardką lizak to miły prezent.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8