Przepisy Ciasteczkowe lizaki

Składniki

120 g mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

soli

110 g cukru trzcinowego

2 jajka

100 ml śmietanki 30%

Polewa

2 tabliczki ciemnej czekolady (lub białej)

konfetti (do dekoracji)

foremki (w kształcie kulek)

patyczki (do szaszłyków)

stojak na ciastka (ze styropianu albo kartonu)

Sposób przygotowania

1

Podgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj jajka i cukier, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.

2

Dodaj śmietankę i wymieszaj wszystko trzepaczką.

3

Przygotuj formę do pieczenia i małą łyżką przełóż ciasto do zagłębień.

4

Przykryj formę drugą częścią, włóż do piekarnika i piecz przez 10-20 minut. Po schłodzeniu ciasta natychmiast wbij szpikulce do formy.

5

Rozpuść czekoladę, wsyp dekoracje do miseczek.

6

Zanurz ciasteczkowe lizaki w czekoladzie, następnie obtocz w wybranych dekoracjach i wbij do podstawki. Gotowe lizaki wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny by ich forma stężała.

7

Wskazówka: Zapakowany w celofan i obwiązany kokardką lizak to miły prezent.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


1 / 8