Przepisy Ciasteczka z wróżbą w mlecznej czekoladzie i korzennej posypce
Składniki
1 białko
4 łyżki cukru
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka zimnej wody
4 łyżki mąki
70 g mlecznej czekolady
kilka korzennych ciasteczek
Opis

Białko ubijamy. Gdy zacznie robić się sztywne, dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż będzie całkowicie sztywne. Wówczas dodajemy rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy i wodę. Miksujemy. Dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia.

Na blasze wyłożonej matą silikonową (lub pergaminem) rozsmarowujemy z ciasta cieniutkie kółeczka o średnicy około 10 cm (nie więcej niż 3 na raz!). Blachę z przygotowanymi kółkami z ciasta wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 5 minut (aż brzegi ciasteczek zaczną się rumienić). Wyjmujemy blachę z piekarnika i bardzo szybko, nim ciasteczka stwardnieją nadajemy im właściwy kształt: na każdym kółeczku układamy karteczkę z wróżbą, składamy na pól, a następnie chwytając za rogi wyginamy w drugą stronę. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do foremek na muffinki lub szklanek – gdy ciasteczka wystygną, stwardnieją i staną się chrupiące. Powtarzamy czynność z pozostałą porcją ciasta.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Korzenne ciasteczka miksujemy w malakserze na pył. Ostudzone ciasteczka maczamy w czekoladzie, posypujemy odrobiną pokruszonych ciasteczek i odkładamy na talerz, do zastygnięcia.

Lista zakupów do przygotowania ciasteczek z wróżbą

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Desery