Przepisy Ciasteczka – runy
Składniki
200 g płynnego miodu spadziowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
100 g cukru pudru
400 g mąki
1 jajko
1 łyżka proszku do pieczenia
200 g białej czekolady
100 g mlecznej czekolady
Opis

Wszystkie składniki, oprócz czekolady, łączymy razem i zagniatamy na jednolite ciasto. W razie konieczności podsypujemy odrobiną mąki (ciasto nie powinno kleić się do dłoni, ale nie może się kruszyć).

Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm. Przy pomocy małego kieliszka (do wódki) lub okrągłej foremki o średnicy nie większej niż 2 cm wykrawamy z ciasta kółeczka, które układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Maczamy w nich wierzch ostudzonych ciasteczek i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę i przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką o niewielkim okrągłym otworze dekorujemy ciasteczka, rysując na nich symbole runiczne. Odstawiamy do zastygnięcia.

Lista zakupów do przygotowania ciasteczek

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Przystawki
2 miesiące temu
70 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne