Ciasteczka imbirowe
Składniki
1 szkl. mąki
1 łyżeczka imbiru suszonego lub 5 cm imbiru świeżego tartego
120 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
2-3 łyżki koncentratu z buraków
1/2 szkl. cukru białego do posypania
Opis

Mąkę przesiej, wymieszaj z tartym imbirem lub dodaj łyżeczkę suszonego w proszku. Masło posiekaj w kostkę, dodaj do mąki i rozetrzyj składniki. Następnie dodaj cukier, żółtko i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 min.

Po tym czasie zrób z ciasta kilka mniejszych kulek wielkości mandarynki. Następnie uformuj z nich serca o grubości ok. 1 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w temp. 180° na jasnożółto (ok. 10–15 min).

W tym czasie cukier wymieszaj z koncentratem z buraków, aby go zabarwić na różowo. Wierzch gorących jeszcze ciastek obłóż równo cukrem i podpiecz jeszcze minutę, by cukier dobrze przykleił się do ciastek. Serca schowaj do szczelnego pudełka i podaruj je ukochanej lub ukochanemu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
80 min.
Zupy