Chutney z brzoskwiń ciasteczkowych
Składniki
1 kg brzoskwiń ciasteczkowych
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku 
1/2 papryczki chili zielonej
1/2 papryczki chili czerwonej
kawałek imbiru (1 cm)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 trawy cytrynowej  
120 ml octu jabłkowego
150 g cukru
1 łyżeczka soli
Opis

Brzoskwinie umyj i wypestkuj. Pokrój w kostkę średniej wielkości. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Brzoskwinie z cebulą wymieszaj w miseczce. Przypraw tartym imbirem i czosnkiem. Dodaj od razu kurkumę i zgniecioną trawę cytrynową (w całości) oraz plasterki chili. Wsyp cukier i łyżeczkę soli. Całość wymieszaj i odstaw do zamarynowania na ok. 1 godzinę.

Przełóż owoce do szerokiego rondla i smaż powoli, aż do powstania gęstej masy. Ważne jest, by powstający chutney mieszać regularnie. Na koniec dodaj ocet. Gorącą masę przełóż do słoika i mocno zakręć. Odwróć do góry dnem. Chutney nie wymaga pasteryzowania PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
70 min.
Desery
2 miesiące temu
145 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
5 min.
Napoje