Przepisy Chutney morelowo-ogórkowy

Składniki

400 g moreli 

1 ogórek zielony 

1 cebula 

2 ząbki czosnku 

30 ml oleju 

150 ml octu winnego 

200 g cukru 

1 płaska łyżka soli 

1 łyżeczka sezamu 

1 łyżeczka curry 

2 gałązki natki pietruszki 

400 ml wody

Sposób przygotowania

 alt=
1

Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w kostkę. W rondlu podgrzej olej i smaż cebulę z czosnkiem do momentu, aż się zeszkli i straci swój surowy zapach. Morele umyj i przekrój na pół. Wyjmij pestki, a owoce pokrój w ćwiartki. Ogórka też umyj, przekrój na pół, wydrąż z niego nasiona łyżeczką i pokrój w kostkę ok. 0,5 cm.

 alt=
2

Do cebuli z czosnkiem dodaj curry i lekko podsmaż, aby mieszanka przypraw oddała swój aromat. Teraz dodaj morele oraz ogórki i wszystko razem dalej podsmażaj. Wsyp cukier, sól i mieszaj. Smaż powoli.  

 alt=
3

Wlej do rondla ocet i część wody oraz dodaj 1 gałązkę natki pietruszki. Gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez 1 godz. Pamiętaj, aby dolewać wody w miarę, jak płyn w chutney będzie odparowywał. Morelowa konfitura łatwo się przypala, więc należy często ją mieszać i kontrolować jej konsystencję.

 alt=
4

Gotowy chutney powinien mieć luźną konsystencję, a kawałki moreli i ogórków muszą być szkliste. Na koniec dodaj do dania pokrojoną natkę pietruszki. Przełóż chutney do miski kuchennej. W lodówce możesz przechowywać go do tygodnia czasu. Podawaj jako dodatek do kurczaka, indyka i duszonych warzyw. Jeśli chutney będzie przygotowywany z zamiarem dłuższego przechowywania, to przełóż gorącą konfiturę do słoików i pasteryzuj – zamknięte słoiki włóż do garnka z wodą na 3/4 ich wysokości i gotuj przez ok. 40 min. Uwaga! Spód garnka wyłóż kuchenną szmatką, aby słoiki nie miały bezpośredniego kontaktu z dnem, inaczej mogą popękać.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4