Chrupiące roladki z serem brie i suszonymi morelami w ryżowym cieście
Składniki
​8 okrągłych płatków ciasta ryżowego
1 op. sera brie
1 op. sałat mix Tesco
80 g orzechów włoskich
100 g moreli suszonych
500 ml oleju do smażenia
30 ml oliwy z oliwek
1/2 cytryny
1 op. musztardy francuskiej
2-3 gałązki natki pietruszki
200 g konfitury żurawinowej
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Morele pokrój w paseczki, a orzechy włoskie przebierz z łupin i posiekaj. Pokrój ser brie na kawałki. Morele, orzechy i ser podziel na 4 porcje. W małym rondelku zagotuj ok. 0,5 l wody. Przygotuj płaski talerz z wysokim brzegiem. Wlej wrzątek do talerza. Wyjmij ciastko ryżowe z opakowania. Złóż po dwa płatki razem i zanurz ostrożnie w gorącej wodzie – najpierw jedną stronę, a potem drugą.

Miękki płat ciasta rozłóż płasko na blacie kuchennym. Na środek nałóż farsz z sera i moreli. Zawiń w kopertę, zostawiając górne ciasto otwarte, następnie zroluj zawinięte końce do góry. Roladę odłóż na talerz.

W rondelku rozgrzej olej do smażenia. W tym czasie wymieszaj sok z cytryny, musztardę i oliwę. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. Przypraw solą i delikatnie pieprzem. Wymieszaj sos.

Roladki usmaż powoli w oleju na złoty kolor. Gotowe odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzu ułóż gotową mieszankę sałat, polej sosem z cytryny i musztardy. Przekrój roladkę serową na pół pod kątem i oprzyj na sałacie. Podaj osobno konfiturę z żurawiny w małej miseczce.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne