Przepisy Chrupiące naleśniki z warzywami i grzybami w orientalnych przyprawach

Składniki

Ciasto:
100 g mąki pszennej
łyżeczki soli
3 jajka (lekko ubite)
1 jajko (żółtko)
175 ml mleka
25 g masła (roztopionego)
1 szklanka oleju słonecznikowego (lub klarowanego masła do smażenia)
75 ml wody (zimnej)
Farsz:
550 g włoszczyzny (mrożonej)
300 g pieczarek (lub boczniaków)
1 cebula biała
1 łyżka masła klarowanego (lub oliwy)
3 łyżki natki pietruszki (drobno posiekanej)
1 jajko (do smarowania naleśników)
½ łyżeczki cynamonu mielonego
½ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki kminku mielonego
½ łyżeczki imbiru mielonego
4 łyżki sosu sojowego jasnego
sól
pieprz czarny mielony
Sos:
1 papryka czerwona
1 pomidor (bez pestek)
1 szczypta suszonych płatków chilli
sos sojowy (do smaku)

Opis

Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wlej rozbełtane jajka i żółtko oraz przestudzone roztopione masło - wszystko dokładnie wymieszaj. Do mleka wlej 75 ml zimnej wody. Stale mieszając, wlewaj stopniowo do masy. Pod koniec dodaj 25 ml oleju i wymieszaj. Ciasto przykryj i odstaw na 30 min.

Na gorącej patelni roztop odrobinę oleju lub masła i łyżką wazową wlej ciasto, tak aby cała patelnia pokryła się jego cienką warstwą. Smaż 1-2 min, aż brzegi zbrązowieją. Po usmażeniu jednej strony, przerzuć na drugą i smaż kolejne 1-2 min. Gotowe naleśniki przełóż na talerz i przykryj talerzem lub pergaminem. Czynność powtarzaj, układając naleśniki jeden na drugim. Pamiętaj o przykrywaniu talerzem lub pergaminem, co zapobiegnie obsychaniu.

Przygotuj farsz: mrożoną włoszczyznę wrzuć na ciepłą patelnię, smaż na średnim ogniu, aż warzywa się rozmrożą, a woda z nich wyparuje. Dodaj oliwę i smaż dalej kilka minut, aż będą miękkie. Warzywa przełóż do miski. Cebulę i pieczarki obierz i umyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w cienkie plasterki. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i pieczarki, smaż do chwili, kiedy cebula się zeszkli. Cebulę i pieczarki połącz z włoszczyzną, dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj. Do przestudzonego farszu wmieszaj posiekaną zieloną pietruszkę.

Na naleśnikach rozkładaj farsz i ciasno je zwijaj. Ich końce możesz posmarować rozbełtanym jajkiem, aby się nie rozwijały w trakcie smażenia. Na małej patelni rozgrzej szklankę oliwy i smaż naleśniki na rumiano z każdej strony. Następnie przełóż na ręcznik kuchenny, aby osączyć je z tłuszczu. Podawaj z sosem z papryki i pomidorów.

Przygotuj sos: paprykę umyj i usuń gniazda nasienne. Pomidora umyj i przekrój na połowę, wyjmij pestki. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem wraz z papryką. Piekarnik nagrzej do 200° i piecz ok. 25 min. Warzywa przestudź, zdejmij skórkę i zmiksuj. Wymieszaj z sosem sojowym, posyp pestkami suszonej papryczki chilli. Naleśniki podawaj gorące z sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8