Przepisy Chow mein
Składniki
​220 g makaronu jajecznego chińskiego
100 g filetu z kurczaka
50 g szynki parmeńskiej lub zwykłej gotowanej
50 g groszku cukrowego pokrojonego w paski
2 dymki
4-5 łyżek oleju sezamowego
3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
4 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
przyprawy: sól, pieprz, cukier (około 1/2 łyżeczki)
Marynata do mięsa:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego lub octu
2 łyżki oleju sezamowego
przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony
Opis

Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą i odcedź. Makaron wymieszaj z 3 łyżeczkami oleju sezamowego. Pierś z kurczaka umyj i oczyść ze wszystkich błon, następnie pokrój w cienkie paseczki.

Składniki marynaty wymieszaj ze sobą i wymieszaj z mięsem. Następnie pozostaw je na ok. 15 minut. Na woku lub patelni rozgrzej olej z orzeszków ziemnych. Kiedy tłuszcz zacznie dymić, wrzuć kawałki kurczaka i smaż je ok. 2 minut na mocnym ogniu. Następnie przełóż na półmisek i wytrzyj patelnię do sucha. Rozgrzej ponownie wok, wlej olej z orzeszków ziemnych i kiedy zacznie dymić, wrzuć pokrojoną w paseczki szynkę i groszek cukrowy pokrojony w długie paski. Przesmaż wszystko około minuty, po chwili dodaj wyciśnięty czosnek i wymieszaj – pozostaw pod przykryciem.

Makaron przełóż do miski i wymieszaj z sosem sojowym, solą, pieprzem, cukrem oraz octem lub winem ryżowym. Dodaj umytą posieką dymkę i wszystko ze sobą wymieszaj. Następnie dodaj makaron do szynki i groszku. Smaż razem na średnim ogniu ok. 2 min, następnie dodaj odłożone mięso z kurczaka i smaż kolejne 5 minut aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem do makaronu dodaj olej sezamowy do smaku i wymieszaj. Podawaj natychmiast.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne