Przepisy Chłodnik z rabarbaru i limonki
Składniki
​300 g rabarbaru
80 g cukru trzcinowego
1/2 limonki
100 ml wina białego
100 ml wody
1/4 laski wanilii
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
​100 g jogurtu greckiego
3 gałązki mięty
Opis

Obierz rabarbar. Pamiętaj, że skórkę rabarbaru zawsze ściąga się od dojrzałej strony, a nie od strony liści. Tam rabarbar jest jeszcze zielony. Pokrój go na kawałki ok. 1 cm. W garnku zagotuj wino i dodaj cukier. Laskę wanilii przekrój na pół i wydrąż aromatyczne ziarna. Dodaj wraz z pozostałą częścią wanilii do garnka. Wlej wodę. Gdy winny wywar zagotuje się, dodaj rabarbar. Gotuj powoli bez przykrycia ok. 10 minut. To powinno wystarczyć, by rabarbar stał się miękki. Na koniec rozpuść mąkę ziemniaczaną w 50 ml zimnej wody i zapraw zupę. Ponownie zagotuj, by skrobia się rozkleiła. Zupa nie ma być gęsta tylko lekko zawieszona, czyli szklista. Zdejmij zupę z ognia i dopraw ją sokiem z limonki. Gdy zupa przestygnie, wstaw ją do lodówki na 2-3 godziny, żeby się dobrze schodziła. Zimny chłodnik przelej do talerzy. Na każdą porcję nałóż łyżkę jogurtu greckiego. Na koniec udekoruj listkami mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Desery
5 miesięcy temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Desery