Przepisy Chłodnik z pieczonej papryki
Składniki
1/2 bagietki
2 papryki czerwone
2 pomidory
1/2 białej cebuli
1 gałązka natki pietruszki
2 gałązki tymianku
50 g jogurtu naturalnego
1 l bulionu warzywnego
80 ml oliwy
10 ml octu winnego
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Rozgrzej piekarnik do temp. 220°. Umyj papryki i rozłóż je na blasze. Polej lekko oliwą i wstaw do pieczenia na ok. 20-25 min. Ważne, aby papryki mocno się upiekły, aby skórka łatwo odeszła do miąższu. Wyjmij gotowe papryki i pod bieżącą zimną wodą zdejmij skórkę. Kawałki obranych papryk przełóż na talerz.

Obierz czosnek i cebulę. Pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek. Warzywa nie powinny się zrumienić, tylko zeszklić. Dodaj papryki i pokrojone pomidory oraz gałązkę tymianku i pietruszki. Wszystko razem podsmaż i zalej bulionem warzywnym. Duś pod przykryciem ok. 20-30 min. Jeżeli płyn wyparuje, to na bieżąco uzupełniaj brakującą część. Mieszaj często, aby warzywa nie przywarły do dna, szczególnie pod koniec gotowania.

Zmiksuj zupę na puszysty i gładki krem, jeszcze gorący przypraw octem winnym i oliwą, ewentualnie solą i pieprzem. Odstaw do schłodzenia.

Bagietkę przekrój na cztery kawałki, polej oliwą i wstaw do piekarnika do opieczenia. Polecamy włączyć służącą do szybkiego zapiekania funkcję grilla.

Do talerza wlej chłodnik z pieczonej papryki, udekoruj jogurtem i gałązką tymianku. Podawaj z grzankami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Dania główne