Przepisy Chłodnik z botwinki i rzodkiewki z jajkami przepiórczymi

Składniki

1 pęczek botwinki z buraczkami

1 pęczek rzodkiewek

1 pęczek koperku

1 długi ogórek

1 i 1/2 l kefiru

3 duże ząbki czosnku

sok z 1/2 cytryny

1 łyżeczka cukru

16 jajek przepiórczych

2 gałązki lubczyku

przyprawy: sól, pieprz najlepiej świeżo mielony

Sposób przygotowania

 alt=
1

Botwinkę wypłucz i odkrój buraczki.

 alt=
2

Obierz buraczki i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Przełóż je do garnka, wlej 1/2 szklanki wody i gotuj przez 5 minut.

 alt=
3

Dodaj pokrojone liście i łodygi botwinki, pokrojony lubczyk, wlej sok z cytryny i dodaj cukier. Gotuj kolejne 5 minut. Ostudź botwinkę w kąpieli w zimnej wodzie z lodem.

 alt=
4

Ogórka i rzodkiewki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do wystudzonej botwinki wraz z przeciśniętym czosnkiem.

 alt=
5

Koperek wypłucz, drobno pokrój i dodaj do warzyw.

 alt=
6

Na koniec dodaj kefir i wymieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem, a następnie schłodź w lodówce przez min. 30 minut. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo i przełóż je do zimnej wody na 10 minut. Chłodnik podawaj z połówkami jajek.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4