Przepisy Chłodnik z awokado
Składniki
2 awokado
1 ogórek
2 łodygi selera naciowego 
1/2 posiekanej cebulki 
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 l maślanki
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z limonki
garść listków kolendry 
1/2 pęczka szczypiorku do posypania
2 ząbki czosnku 
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Awokado umyj, przekrój wzdłuż na pół i wyjmij pestkę. Miąższ awokado pokrój w kostkę. Ogórka umyj, obierz, przekrój wzdłuż na 4 części, wyjmij miąższ z pestkami i również pokrój w kostkę. Cebulkę obierz, umyj, pokrój w kostkę i wymocz ją w lodowatej wodzie, aby pozbyć się goryczki. Jogurt wymieszaj z maślanką i zmiksuj wraz z kolendrą. Dodaj awokado, ogórka, umyte i posiekane łodygi selera naciowego, cebulę, oliwę i limonkę. Całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz świeżo rozgniecionymi ząbkami czosnku. Przed podaniem posyp szczypiorem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Zupy
2 tygodnie temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
210 min.
Desery