Chlebowy stroik
Składniki
​350 g mąki pszennej
1 białko
12,5 g świeżych drożdży
25 ml oliwy z oliwek
1 łyżka maku
200 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania
1
Wymieszaj mąkę z solą. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie.
2
Rozpuszczone drożdże wlej do mąki z solą i zacznij wyrabiać. Kiedy składniki zaczną się lepić, dodaj oliwę i wyrób gładkie ciasto. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
3
Na blaszce do pieczenia ułóż metalowe koło o średnicy ok. 10 cm. Po wyrośnięciu uformuj z ciasta długi wałek i przekrój go wzdłuż na pół. Jeden koniec wałka zostaw nierozcięty. Powstałe dwa mniejsze wałki zwiń na kształt sznura.
4
Zaplecione wałeczki z ciasta owiń wokół obręczy na blaszce i zlep końcówki. Pomaluj chlebek rozbełtanym jajkiem i posyp makiem. Wstaw bochenek do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę na 200°. Po 15 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę pieczenia do 170° i piecz jeszcze przez ok. 30 minut. Przed wyciągnięciem chlebka z piekarnika sprawdź drewnianym patyczkiem czy jest upieczony. W razie potrzeby przedłuż czas pieczenia. Po ostudzeniu przystrój chlebek świątecznymi ozdobami.  
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Zupy