Przepisy Chlebek do koszyczka wielkanocnego

Składniki

1/2 kg mąki chlebowej

50 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych

1 szkl. wody

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

len, czarnuszka, sezam czy inne ziarna do posypania chlebków

Sposób przygotowania

 alt=
1

Jeśli używasz świeżych drożdży, zrób zaczyn z 1/2 szklanki letniej wody, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki.

 alt=
2

Wszystko wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (10–25 min).

 alt=
3

Do mąki dodaj sól, drożdże suszone (jeśli takich używasz) lub wyrośnięty zaczyn, resztę wody oraz oliwę.

 alt=
4

Całość dokładnie wyrób. Możesz użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.

 alt=
5

Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30–60 min). Uformuj 8–10 chlebków podłużnych lub okrągłych.

 alt=
6

Przełóż na blachę wysypaną mąką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min. Wyrośnięte chlebki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp ziarnami.

 alt=
7

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz na środkowej półce przez 20–30 min do zarumienienia.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4