Przepisy Chlebek do koszyczka wielkanocnego

Składniki

½ kg mąki pszennej typ 650
50 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
1 szklanka wody
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 garść siemienia lnianego (lub czarnuszki, sezamu albo innego ziarna do posypania chleba)

Sposób przygotowania

1

Jeśli używasz świeżych drożdży, zrób zaczyn z 1/2 szklanki letniej wody, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki.

2

Wszystko wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (10–25 min).

3

Do mąki dodaj sól, drożdże suszone (jeśli takich używasz) lub wyrośnięty zaczyn, resztę wody oraz oliwę.

4

Całość dokładnie wyrób. Możesz użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.

5

Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30–60 min). Uformuj 8–10 chlebków podłużnych lub okrągłych.

6

Przełóż na blachę wysypaną mąką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min. Wyrośnięte chlebki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp ziarnami.

7

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz na środkowej półce przez 20–30 min do zarumienienia.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 22.10-28.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8