Chleb żytni na zakwasie
Składniki
500 g zakwasu
500 g mąki żytniej
200 g letniej wody
1 płaska łyżka soli
szczypta mielonego kminku
Opis

Mąkę, sól i kminek wymieszaj. Dodaj  wodę małymi porcjami, obserwując czy ciasto uzyskuje odpowiednią wilgotność. Nastepnie dodaj zakwas. Po dokładnym wymieszaniu odstaw na ok. 20 min.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 30˚C. Przed włożeniem do formy ciasto znowu wyrób, następnie wstaw do piekarnika na 2–4 godziny (nadal w temp. 30˚C) do wyrośnięcia. W trakcie nawilżaj od czasu do czasu delikatnie wodą.

Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość, wyjmij formę z piekarnika. Następnie nagrzej go do 220˚C (bez funkcji nawiewu). Ciasto z wierzchu delikatnie natnij, ponownie zwilż wodą i wstaw do piekarnika na 10 min. Po tym czasie zmniejsz temp. do 200˚C, po kolejnych 10 min nastaw na 180˚C. W tej temperaturze piecz chleb przez ok. 40 min.

Gotowy chleb wyjmij z formy, odczekaj chwilę, przykryj suchą ściereczkę i pozostaw do ostygnięcia.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Zupy