Przepisy Chleb żytni na zakwasie

Składniki

500 g zakwasu

500 g mąki żytniej

200 g letniej wody

1 płaska łyżka soli

szczypta mielonego kminku

Opis

Mąkę, sól i kminek wymieszaj. Dodaj  wodę małymi porcjami, obserwując czy ciasto uzyskuje odpowiednią wilgotność. Nastepnie dodaj zakwas. Po dokładnym wymieszaniu odstaw na ok. 20 min.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 30˚C. Przed włożeniem do formy ciasto znowu wyrób, następnie wstaw do piekarnika na 2–4 godziny (nadal w temp. 30˚C) do wyrośnięcia. W trakcie nawilżaj od czasu do czasu delikatnie wodą.

Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość, wyjmij formę z piekarnika. Następnie nagrzej go do 220˚C (bez funkcji nawiewu). Ciasto z wierzchu delikatnie natnij, ponownie zwilż wodą i wstaw do piekarnika na 10 min. Po tym czasie zmniejsz temp. do 200˚C, po kolejnych 10 min nastaw na 180˚C. W tej temperaturze piecz chleb przez ok. 40 min.

Gotowy chleb wyjmij z formy, odczekaj chwilę, przykryj suchą ściereczkę i pozostaw do ostygnięcia.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
255 min.
Przystawki
2 3 4