Chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami
Składniki
10 połówek suszonych pomidorów
130 g oliwek z zalewy bez pestek 
1 żółtko
20 g świeżych drożdży
475 g mąki
30 ml oliwy z oliwek 
275 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
Opis

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodaj oliwę i ciepłą wodę. Wyrabiaj energicznie ciasto, aż zrobi się jednolite i lśniące. Wyrobione włóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie uderz pięścią w wyrośnięte ciasto i ponownie wyrób, dodając drobno pokrojone oliwki i pomidory. Uformuj z ciasta bochenek i włóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 50 minut. Skórka na upieczonym bochenku powinna mieć brązowy kolor.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
150 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Zupy