Przepisy Chleb z fondue
Składniki
1 okrągły bochenek chleba
100 g startego parmezanu (lub Grana Padano)
100 g tartego sera (np. Edam)
100 g mozzarelli
200 ml śmietany kremówki
150 g boczku
½ słodkiej papryki (czerwonej lub żółtej)
3 cebule (albo mała szalotka)
oregano
sól
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
 alt=
1
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Odetnij wierzchołek chleba, posłuży jako pokrywka na fondue.
 alt=
2
Ostrożnie wydrąż środek i pokrusz na mniejsze kawałki. Odłóż je na bok.
 alt=
3
Boczek pokrój w kosteczki i podsmaż przez 5-7 minut, aż uzyska złotobrązową barwę. Przełóż kawałki na małą miskę. Tłuszcz pozostaw na patelni.
 alt=
4
Paprykę i cebulę pokrój w kosteczkę.
 alt=
5
W dużej misce wymieszaj śmietanę z serami.
 alt=
6
Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, bekon, paprykę, szczyptę soli i oregano. Całość wymieszaj.
 alt=
7
Przenieś chleb na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym. Posmaruj chleb z zewnątrz i wewnątrz tłuszczem pozostałym po smażonym boczku,
 alt=
8
Piecz przez 25 minut, wlej mieszankę serów do przygotowanego chleba. Okruchy chleba zwilż oliwą i posyp oregano.
9
Unieś "pokrywkę" z pieczonego chleba. Umieść wydrążone wcześniej okruchy chleba na blasze do pieczenia. Włóż ponownie blachę do piekarnika i piecz fondue oraz okruchy przez kolejne 10 - 15 minut.
10
Odstaw do ostygnięcia na około 5 minut. Podawaj z upieczonymi okruchami.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8