Przepisy Chleb cebulowy

Składniki

1 cebula
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka miodu
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml wody (ciepłej)
olej słonecznikowy (do natłuszczenia tortownicy)

Sposób przygotowania

1

Cebulę umyj i obierz. Posiekaj w drobną kostkę i usmaż na oliwie na lekko złoto.

2

Do miski wsyp mąkę, tymianek i sól. Pokrusz drożdże i dodaj do mąki. Wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj usmażoną cebulę, wodę i miód. Wyrabiaj przez ok. 15 min.

3

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 min. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4

 Kiedy ciasto wyrośnie uderz w nie pięścią i ponownie wyrób. Tym razem wyrabiaj krócej, ok. 5 min wystarczy.

5

Okrągłą tortownicę posmaruj olejem. Z ciasta uformuj zgrabny bochenek i włóż do tortownicy. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 40 min. Po wyrośnięciu chlebka, pomaluj wierzch oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego do 185° piekarnika na 55 min.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 15.10-21.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8