Przepisy Chińskie fondue z łososiem i sosami

Składniki

2 l bulionu warzywnego

1/4 limonki

5 g imbiru

4 plasterki chili

200 g fileta łososia bez skóry

1 awokado

1/2 brokułu

40 ml wytrawnego sherry

Sos curry:

200 g jogurtu naturalnego

1 łyżeczka curry

sok z 1/2 cytryny

sok z 1/2 pomarańczy

3 gałązki kolendry

sól morska

Sos chili:

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki pasty harissa z chili

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka cukru brązowego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Opis

Przygotuj sos chili. Obierz czosnek i zgnieć drobno w prasie do czosnku. Przełóż do garnka, wlej 150 ml wody i zagotuj. Dodaj pastę z chili, ocet, sos sojowy oraz cukier i wymieszaj. Gdy tylko sos delikatnie się zagotuje, zdejmij go z ognia. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z 2 łyżkami zimnej wody i wlej zawiesinę do garnka. Wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty na lekkim ogniu, aby sos zgęstniał. Odstaw do schłodzenia.

Przygotuj sos curry. Do miseczki wsyp curry i dodaj sok z cytryny oraz pomarańczy. Przypraw solą morską i całość wymieszaj. Dopiero teraz dodaj jogurt i poszarpane listki kolendry. Wymieszaj sos i dopraw jeszcze ewentualnie solą.

Umyj łososia i postaraj się ściąć nożem szary tłuszcz od strony skóry, który jest lekko gorzki. Następnie pokrój rybę w cienkie plasterki i rozłóż dekoracyjnie na półmisku.

Brokuł umyj i odetnij wszystkie małe różyczki od podstawy. Poukładaj brokuły obok łososia. Awokado obierz ze skóry i przetnij na pół. Wykręć awokado, aby łatwiej je przepołowić. Wyjmij pestkę. Pokrój na kawałki i skrop sokiem z limonki, aby nie ciemniało. Przełóż awokado na półmisek z pozostałymi dodatkami. Obierz imbir i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Bulion warzywny przelej do garnka od fondue i dodaj imbir oraz plasterki chili. Wstaw do podgrzania.

Sosy przelej do małych miseczek i postaw obok dodatków. Przygotuj patyczki do fondue. W centralnym miejscu ustaw gorący kociołek z bulionem, a obok dodatki z sosami. Nabijając na szpikulec poszczególne kawałki ryby i warzyw, najpierw zanurz je w gorącym bulionie, aby lekko się ugotowały, a następnie w wybranym sosie. Bo zakończonej uczcie z fondue, wlej do pozostałego bulionu sherry i przelej go do miseczek. Taki bulion smakuje wyśmienicie.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11-13.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11.2019-20.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4