Przepisy Chińskie fondue z łososiem i sosami
Składniki
2 l bulionu warzywnego
1/4 limonki
5 g imbiru
4 plasterki chili
200 g fileta łososia bez skóry
1 awokado
1/2 brokułu
40 ml wytrawnego sherry
Sos curry:
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka curry
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
3 gałązki kolendry
sól morska
Sos chili:
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pasty harissa z chili
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Opis

Przygotuj sos chili. Obierz czosnek i zgnieć drobno w prasie do czosnku. Przełóż do garnka, wlej 150 ml wody i zagotuj. Dodaj pastę z chili, ocet, sos sojowy oraz cukier i wymieszaj. Gdy tylko sos delikatnie się zagotuje, zdejmij go z ognia. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z 2 łyżkami zimnej wody i wlej zawiesinę do garnka. Wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty na lekkim ogniu, aby sos zgęstniał. Odstaw do schłodzenia.

Przygotuj sos curry. Do miseczki wsyp curry i dodaj sok z cytryny oraz pomarańczy. Przypraw solą morską i całość wymieszaj. Dopiero teraz dodaj jogurt i poszarpane listki kolendry. Wymieszaj sos i dopraw jeszcze ewentualnie solą.

Umyj łososia i postaraj się ściąć nożem szary tłuszcz od strony skóry, który jest lekko gorzki. Następnie pokrój rybę w cienkie plasterki i rozłóż dekoracyjnie na półmisku.

Brokuł umyj i odetnij wszystkie małe różyczki od podstawy. Poukładaj brokuły obok łososia. Awokado obierz ze skóry i przetnij na pół. Wykręć awokado, aby łatwiej je przepołowić. Wyjmij pestkę. Pokrój na kawałki i skrop sokiem z limonki, aby nie ciemniało. Przełóż awokado na półmisek z pozostałymi dodatkami. Obierz imbir i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Bulion warzywny przelej do garnka od fondue i dodaj imbir oraz plasterki chili. Wstaw do podgrzania.

Sosy przelej do małych miseczek i postaw obok dodatków. Przygotuj patyczki do fondue. W centralnym miejscu ustaw gorący kociołek z bulionem, a obok dodatki z sosami. Nabijając na szpikulec poszczególne kawałki ryby i warzyw, najpierw zanurz je w gorącym bulionie, aby lekko się ugotowały, a następnie w wybranym sosie. Bo zakończonej uczcie z fondue, wlej do pozostałego bulionu sherry i przelej go do miseczek. Taki bulion smakuje wyśmienicie.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 11.07-17.07.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4