Przepisy Chałwa sezamowa z bakaliami i miodem
Składniki
400 g sezamu
ok. 8 łyżek miodu półpłynnego
150 g bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, żurawina)
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Opis

Przesyp sezam na suchą patelnię. Praż sezam (ok. 5 minut), cały czas mieszając. Uprażony sezam powinien delikatnie zmienić kolor. Uważaj, aby go nie spalić, ponieważ stanie się gorzki.

Lekko przestudzony sezam zmiel partiami w młynku. Połącz go z bakaliami i ekstraktem waniliowym. Mieszając, dodawaj stopniowo miód. Ilość miodu uzależniona jest od stopnia jego płynności. Całość wyrób ręką.

Pastę sezamową przełóż do plastikowego pojemnika średniej wielkości, ugnieć i owiń folią. Możesz też uformować wałki i obwinąć je folią. Chałwę schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Zupy