Chaczapuri
Składniki
Ciasto:
2 szkl. mąki
2 jajka
3 łyżki masła stopionego
1/2 szkl. zsiadłego mleka
1 łyżka sody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
Nadzienie:
100 g sera owczego
100 g sera wędzonego lub żółtego
100 g twarogu tłustego
2 łyżki masła klarowanego do smarowania ciasta
Opis

Przygotuj ciasto: mąkę przesyp do miski, dodaj jajko, zsiadłe mleko, sól, cukier, sodę i dwie łyżki stopionego masła. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, po czym zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na dość cienki placek, jak na pierogi. Z ciasta wytnij krążki o średnicy większej od szklanki (ok. 4 cm).

Przygotuj nadzienie: ser żółty, ser kozi zetrzyj na tarce, twaróg pokrusz i wymieszaj wszystkie razem. Następnie wbij jajko, wymieszaj, dodaj 1 łyżkę masła i ponownie wymieszaj. Na połowie krążków połóż na środku masę serową, przykryj pozostałymi krążkami i zlep staranie brzegi (farsz nie może dotykać brzegów, inaczej wypłynie w trakcie pieczenia). Tak zlepione chaczapuri ułóż na foli do pieczenia, polej stopionym masłem i piecz ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200° aż ciasto się zarumieni i urośnie. Podawaj na gorąco.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
25 min.
Zupy