Przepisy Chaczapuri

Składniki

Ciasto:

2 szkl. mąki

2 jajka

3 łyżki masła stopionego

1/2 szkl. zsiadłego mleka

1 łyżka sody

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

Nadzienie:

100 g sera owczego

100 g sera wędzonego lub żółtego

100 g twarogu tłustego

2 łyżki masła klarowanego do smarowania ciasta

Opis

Przygotuj ciasto: mąkę przesyp do miski, dodaj jajko, zsiadłe mleko, sól, cukier, sodę i dwie łyżki stopionego masła. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, po czym zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na dość cienki placek, jak na pierogi. Z ciasta wytnij krążki o średnicy większej od szklanki (ok. 4 cm).

Przygotuj nadzienie: ser żółty, ser kozi zetrzyj na tarce, twaróg pokrusz i wymieszaj wszystkie razem. Następnie wbij jajko, wymieszaj, dodaj 1 łyżkę masła i ponownie wymieszaj. Na połowie krążków połóż na środku masę serową, przykryj pozostałymi krążkami i zlep staranie brzegi (farsz nie może dotykać brzegów, inaczej wypłynie w trakcie pieczenia). Tak zlepione chaczapuri ułóż na foli do pieczenia, polej stopionym masłem i piecz ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200° aż ciasto się zarumieni i urośnie. Podawaj na gorąco.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4