Przepisy Chaczapuri z serem pieczone na grillu
Składniki
500 gramów mąki pszennej
1/4 kostki drożdży lub pół opakowania suchych
1/4 letniej wody
3/4 szkl. maślanki
5 łyżek roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
400 gramów tłustego twarogu
1 kulka mozzarelli
4 łyżki cebuli suszonej lub prażonej
garść posiekanej pietruszki, kolendry i bazylii
przyprawy: sól, pieprz
Sos:
5 łyżek oliwy
5 łyżek orzechów włoskich
garść kolendry i bazylii
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania
1
Do kubka wlej ciepłą wodę i rozpuść cukier. Wsyp 3 łyżki mąki i dodaj drożdże. Rozmieszaj dokładnie widelcem. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.
2
W tym czasie przesiej mąkę do miski, wsyp łyżeczkę soli i wymieszaj dokładnie. Kiedy drożdże będą się wylewały z kubeczka, wlej je do mąki. Dodaj też maślankę. Rozmieszaj łyżką i sprawdź konsystencję. Jeśli ciasto potrzebuje więcej płynu, to dolej więcej wody. Po wymieszaniu składników przełóż ciasto na stół i wyrabiaj ok. 10 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Następnie posmaruj je oliwą i przełóż do miski do wyrośnięcia.
3
W tym czasie połącz sery z ziołami i przyprawami. Najłatwiej zrobić to dłonią.
4
Po ok. 30–50 minutach, wyciągnij ciasto i wyrabiaj jeszcze 5 minut. Podziel na 4 kulki. Weź jedną, a resztę przykryj ściereczką. Rozgnieć ciasto delikatnie pięścią. Nałóż 1/4 przygotowanego sera i przykryj ser ciastem na kopertę. 
5
Następnie rozgniataj delikatnie pięścią na okrągły placek. Jeśli pojawią się pęknięcia, zalep je. Pozostaw do wyrośnięcia na kilka minut.
6
Rozgrzej piekarnik na maksymalną temperaturę i piecz wstępnie 5 minut. Następnie przełóż placki na średnio rozgrzanego grilla i dopiekaj kolejne 10 minut. Tak upieczone chaczapuri powinno smakować jak z dobrego pieca opalanego drewnem.
7
Żaby zrobić sos zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne