Przepisy Cassoulete

Składniki

1 mała golonka wieprzowa

200 g surowego boczku

150 g surowej białej kiełbasy

2 udka kaczki

2 kostki smalcu

30 dag białej fasoli drobnej lub 2 puszki gotowanej fasoli

6 ząbków czosnku

1 marchew

1 łodyga selera naciowego

1 cebula

1 pomidor

2 goździki

suszony tymianek

gałązki rozmarynu

2 ziela angielskie

1 listek laurowy

przyprawy: tymianek, sól, ziarna pieprzu

Opis

Fasolę opłucz i mocz w wodzie przez noc. Czosnek, marchew i seler obierz, umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, przekrój na pół i powbijaj w nią goździki. Pomidora sparz, obierz ze skóry, a następnie pokrój w kawałki.

Udka z kaczki oczyść z ewentualnych pozostałości po piórach. W garnku rozpuść smalec, dodaj przyprawy i rozgnieciony czosnek. Włóż udka i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 1,5 godz., aż będą idealnie miękkie. Pozostaw w garnku do ostygnięcia, najlepiej na całą noc w lodówce. Następnie wyjmij udka, zbierz tłuszcz.

Namoczoną fasolę gotuj w tej samej wodzie przez ok. 1 godz. z listkiem laurowym, rozmarynem i połową czosnku. W tym samym czasie wstaw w osobnym garnku wieprzowinę: boczek i golonkę gotuj do miękkości w wodzie z listkiem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu oraz solą.

Następnie wyjmij mięso, a wywar pozostaw. Z mięsa wykrój tłuszcz, a mięso pokrój na kawałki. Na patelni podsmaż kawałki golonki, boczku, białej kiełbasy i udka kaczki. Fasolę wymieszaj z warzywami. Przypraw tymiankiem, rozmarynem, pieprzem i solą.

W naczyniu do zapiekania ułóż warstwami fasolę i warzywa, przekładając mięsem. Zalej całość wywarem z gotowania wieprzowiny. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°. Przykryj cassoulet i wstaw do pieca pod przykryciem na ok. 2 godz. W miarę potrzeby uzupełniaj płyn. Na 10 min przed końcem zdejmij pokrywę i zrumień wierzch. Do dekoracji użyj świeżych ziół.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4