Przepisy Cannelloni ze szpinakiem i mięsem
Składniki
500 g mielonego mięsa
800 g świeżego szpinaku
250 g makaronu cannelloni
1 puszka koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
50 g masła
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka oregano
przyprawy: sól, pieprz
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szkl. rosołu mięsnego lub z kostki
1/2 szkl. mleka
1 żółtko
3/4 szkl. śmietany
180 g startego żółtego sera goudy
przyprawy: sól i pieprz
Opis

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj rosół i ponownie wymieszaj trzepaczką – jeśli sos będzie za gęsty, dolej mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotuj cannelloni: szpinak dobrze umyj i przesmaż go mokrego na rozgrzanej oliwie. Poczekaj aż woda wyparuje, a szpinak zmniejszy swą objętość, następnie kilkakrotnie skrop cytryną. Mięso dopraw solą oraz pieprzem, dodaj 2 wyciśnięte ząbki czosnku i szpinak. Wszystko razem wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka i smaż na maśle do momentu zeszklenia. Następnie dodaj przecier pomidorowy, resztę czosnku oraz mięso ze szpinakiem. Wszystko razem mieszaj i smaż na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Całość dopraw solą i pieprzem. Następnie przestudź. Zamiast świeżego szpinaku możesz także użyć mrożonego (ok. 250 g).

Rurki cannelloni ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzone napełniaj wystudzonym farszem. Makaron układaj w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem, tak aby się stykał ze sobą i przywierał do boków formy. Na końcu polej sosem beszamelowym. Całość zapiekaj w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez ok. 30 min. Jeśli zostanie Ci trochę sosu beszamelowego i szpinaku z przygotowanej potrawy, wymieszaj je razem i polej takim gotowym sosem cannelloni tuż przed podaniem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-31%
Filet z kurczaka luz
Filet z kurczaka
15,99 1099
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-42%
Karkówka wieprzowa plastry 800 g
Karkówka wieprzowa plastry
17,49 999
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-27%
Kiełbasa śląska bez konserwantów 500 g, dostepny również luz, cena jedn. 14,90 zł/kg
Kiełbasa śląska bez konserwantów
10,99 799
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Mięso mielone wieprzowe z łopatki 500 g
Mięso mielone wieprzowe z łopatki
7,99 599
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Mięso z udźca indyczego bez kości luz
Mięso z udźca indyczego bez kości
16,99 1299
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Filet gotowany luz
Filet gotowany
2,09 159
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Filety z makreli King Oskar różne rodzaje, 170 g
Filety z makreli King Oskar
5,19 399
1 / 3

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
4 miesięcy temu
120 min.
Przystawki
4 miesięcy temu
60 min.
Desery