Przepisy Cannelloni z prosciutto, wieprzowiną i warzywami
Składniki
16 cannelloni
400 g mięsa mielonego wieprzowego
2 op. szynki prosciutto
3 puszki pomidorów w puszce
pomidory suszone w zalewie
3 łodygi selera naciowego
1 papryka
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 op. sera mozzarella
sól himalajska lub morska
pieprz (najlepiej świeżo mielony)
bazylia
Sposób przygotowania
1
Cebulę i obrany czosnek pokrój w kostkę.
2
Seler pokrój w plasterki średniej grubości.
3
Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
4
Pół słoiczka pomidorów pokrój w drobną kostkę.
5
Szynkę pokrój w średniej grubości paseczki.
6
Na patelnię wlej 2 łyżki oleju spod pomidorów. Dodaj szynkę i smaż chwilkę. Dodaj cebulę i czosnek i zeszklij je.
7
Dodaj paprykę i seler naciowy – smaż chwilkę. Warzywa powinny pozostać al dente.
8
Dodaj pomidory suszone, następnie mięso mielone. Wymieszaj dokładnie i smaż chwilkę.
9
Dodaj wino, gotuj do odparowania płynu. Posól i popieprz – pamiętaj, że szynka jest już słona.
10
Na dno formy wylej 1 i 1/2 pomidorów w puszcze. Nadziewaj surowy makaron farszem. Na wierzch wylej pozostałą część pomidorów. Popieprz i delikatnie posól.
11
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180° (góra-dół) przez 25 minut. Wyciągnij zapiekankę z piekarnika i rozłóż na niej plastry sera. Zapiekaj jeszcze ok. 10 minut, do rozpuszczenia się sera i ładnego zezłocenia. Gotowe cannelloni podawaj udekorowane bazylią i z ulubioną sałatką, np. z papryką skropioną oliwą i cytryną.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje