Przepisy Cannelloni z mięsem mielonym

Składniki

250 g cannelloni
500 g mięsa wołowego mielonego
1 cebula
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 jajko
100 g parmezanu (ok.)
sól
pieprz czarny mielony
gałka muszkatołowa (do smaku)
Sos pomidorowy:
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 puszka pomidorów (bez skórki)
1 szczypta suszonej bazylii (lub 5 listków świeżych ziół)
1 szczypta suszonego oregano (lub 5 listków świeżych ziół)
sól
pieprz czarny mielony
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
½ szklanki rosołu (mięsnego lub z kostki)
½ szklanki mleka
1 jajko (żółtko)
¾ szklanki śmietany kwaśnej
180 g goudy (startego)
180 g parmezanu (lub mozzarelli)
sól
pieprz czarny mielony

Opis

Przygotuj sos pomidorowy: na oliwie przez 1 minutę podsmaż wyciśnięty czosnek z suszonymi ziołami. Dodaj pomidory z puszki, rozdrobnij je na patelni drewnianą łyżką. Całość smaż ok. 10 min. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku oraz łyżeczkę octu balsamicznego (nie jest on obowiązkowy). 1/3 gotowego sosu odlej – będzie on potrzebny do polania cannelloni przed podaniem. Resztę sosu wymieszaj z mięsem.

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj rosół i ponownie wymieszaj trzepaczką – jeśli sos będzie za gęsty, dolej mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotuj cannelloni: cebulę obierz i posiekaj, następnie podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj mięso i smaż je ok. 20 minut. Dodaj jajko i zmiażdżony czosnek oraz wcześniej przygotowany sos pomidorowy (2/3 porcji) – wszystko dobrze wymieszaj i jeszcze chwilkę razem podgotuj. Następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy farsz przestudź.

Rurki cannelloni ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzone napełniaj mięsnym farszem. Makaron układaj w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem, tak aby się stykał ze sobą i przywierał do boków formy. Na końcu polej rurki sosem beszamelowym. Całość zapiekaj w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez ok. 30 min. Przed podaniem polej potrawę odłożonym sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8