Cannelloni z farszem z karpia i pieczonych warzyw
Składniki
300 g fileta z karpia 
400 ml śmietanki 30%
150 g makaronu cannelloni 
200 ml bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku 
1 cebula 
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 
50 g marchewki 
50 g selera 
50 g pietruszki 
1 gałązka tymianku 
20 ml oliwy 
2 gałązki natki pietruszki 
1 łyżka mąki pszennej
50 g masła
50 g żubrówki 
2 gałązki koperku
przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Filety z karpia pokrój na kawałki. Przełóż do miski i dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.
2
 Wlej 200 ml śmietanki. Zmiksuj na gładki farsz przy użyciu blendera. 
3
Warzywa obierz i pokrój w słupki. Przełóż do naczynia i przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozkrusz tymianek i dodaj do warzyw. Polej lekko oliwą i wstaw do pieczenia w temp. 170˚C przez ok. 20 minut, aż się zrumienią. 
4
Zrumienione warzywa pokrój w kostkę i dodaj do farszu z karpia. Przełóż nadzienie do woreczka i odetnij róg nożyczkami na ok. 0,5 cm tak, aby pasował do średnicy makaronu. Nadziej rurki farszem rybnym.
5
W rondelku rozgrzej masło i dodaj mąkę. Zrób delikatną zasmażkę i wlej żubrówkę oraz bulion. Gotuj sos, aż zgęstnieje. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlej pozostałą śmietankę. 
6
Cannelloni ułóż w formie do pieczenia i zalej gotowym sosem o aromacie trawy żubrowej. Wstaw do piekarnika na 30–40 minut w temperaturę 140˚C i piecz do momentu, aż makaron zmięknie. 
7
Gotowe rurki przełóż na półmisek. Sos z pieczenia przelej do rondelka i jeśli trzeba, dolej jeszcze śmietanki, aby był bardziej kremowy. Dodaj gałązki koperku i zmiksuj na puszysty krem. Polej makaron sosem i udekoruj listkami świeżego koperku i pietruszki.  
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Przystawki
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
140 min.
Desery