Przepisy Calzone ze szpinakiem, gorgonzolą i łososiem

Składniki

Ciasto:
500 g mąki pszennej (+ mąka do podsypywania)
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek (+ oliwa do posmarowania ciasta)
½ szklanki wody (ciepłej)
Farsz:
1 opakowanie szpinaku mrożonego w liściach (450 g)
300 g łososia (surowego)
1 opakowanie sera gorgonzola
200 g mozzarelli
1 cebula (duża)
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka wody
tymianek świeży
sól morska (lub himalajska)
pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania

1

Przygotuj ciasto. Zrób zaczyn: do szklanki z lekko ciepłą (nie gorącą!) wodą dodaj drożdże, 1 łyżkę mąki i 2 łyżeczki cukru. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2

Dodaj do przesianej mąki zaczyn. Następnie resztę wody, sól i oliwę. Wymieszaj składniki i dobrze wyrób. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

3

Nalej na rękę oliwę i posmaruj ze wszystkich stron ciasto.

4

Odłóż ciasto do miski, przykryj ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość. W zależności od warunków termicznych trwa to 20–50 minut.

5

Mozzarellę zetrzyj. Czosnek wyciśnij przez praskę lub zetrzyj.

6

Rozgrzej oliwę i dodaj czosnek. Smaż przez chwilkę, nie dopuść jednak do zezłocenia się czosnku.

7

Dodaj szpinak, podlej 1 łyżką wody, duś aż szpinak będzie rozmrożony, a woda całkowicie odparuje. Szpinak posól i popieprz.

8

Cebulę pokrój w półplasterki, a rybę w kostkę.

9

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Trzy z nich przykryj ściereczką. Ciasto rozwałkuj.

10

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim dwa placki. Na połówce każdego z nich nałóż ser mozzarella, szpinak.

11

Dodaj gorgonzolę, rybę oraz cebulę. Całość posyp tymiankiem. Złóż ciasto na pół. Dociśnij brzeg, aby pieróg nie otworzył się. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C (góra-dół) przez 25 minut, po tym czasie przykryj papierem do pieczenia i piecz jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posyp parmezanem i polej oliwą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 22.10-28.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8