Przepisy Calzone ze szpinakiem, gorgonzolą i łososiem

Składniki

Ciasto:

500 g mąki pszennej (+ mąka do podsypywania)

20 g świeżych drożdży

2 łyżeczki soli morskiej

2 łyżeczki cukru

3 łyżki oliwy (+ oliwa do posmarowania ciasta)

11/2 szkl. ciepłej wody

Farsz:

1 op. szpinaku mrożonego w liściach (450 g)

300 g łososia surowego

1 op. gorgonzoli

200 g mozzarelli

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy extra vergine

1 łyżka wody

tymianek

przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania

 alt=
1

Przygotuj ciasto. Zrób zaczyn: do szklanki z lekko ciepłą (nie gorącą!) wodą dodaj drożdże, 1 łyżkę mąki i 2 łyżeczki cukru. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

 alt=
2

Dodaj do przesianej mąki zaczyn. Następnie resztę wody, sól i oliwę. Wymieszaj składniki i dobrze wyrób. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

 alt=
3

Nalej na rękę oliwę i posmaruj ze wszystkich stron ciasto.

 alt=
4

Odłóż ciasto do miski, przykryj ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość. W zależności od warunków termicznych trwa to 20–50 minut.

 alt=
5

Mozzarellę zetrzyj. Czosnek wyciśnij przez praskę lub zetrzyj.

 alt=
6

Rozgrzej oliwę i dodaj czosnek. Smaż przez chwilkę, nie dopuść jednak do zezłocenia się czosnku.

 alt=
7

Dodaj szpinak, podlej 1 łyżką wody, duś aż szpinak będzie rozmrożony, a woda całkowicie odparuje. Szpinak posól i popieprz.

 alt=
8

Cebulę pokrój w półplasterki, a rybę w kostkę.

 alt=
9

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Trzy z nich przykryj ściereczką. Ciasto rozwałkuj.

 alt=
10

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim dwa placki. Na połówce każdego z nich nałóż ser mozzarella, szpinak.

 alt=
11

Dodaj gorgonzolę, rybę oraz cebulę. Całość posyp tymiankiem. Złóż ciasto na pół. Dociśnij brzeg, aby pieróg nie otworzył się. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C (góra-dół) przez 25 minut, po tym czasie przykryj papierem do pieczenia i piecz jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posyp parmezanem i polej oliwą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 14.08-21.08.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Powrót do szkoły

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 31.07.2019-21.08.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4