Całuski z konfiturą
Składniki
3 szkl. mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jaja
1 szkl. cukru
1 szkl. miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
margaryna do wysmarowania blachy
2 łyżki margaryny do maczania rąk
1/2 szkl. konfitury
przyprawy: sól
Opis

Mąkę wymieszaj z sodą. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. W rondelku podgrzej miód z przyprawą do piernika, ostudź i wlej do jaj. Do masy powoli przez sitko wsypuj mąkę wymieszaną z sodą i starannie ucieraj. Ciasto przełóż na stolnicę i dobrze wyrób rękami. Podziel na kilka części i z każdej wytocz wałeczek, który następnie potnij na 3 cm kawałki.

Do garnuszka włóż margarynę i stop ją na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Maczając palce w roztopionym tłuszczu, wyrabiaj z każdego kawałka ciasta kuleczkę. Następnie spłaszcz ją nieznacznie i ułóż w odstępach na blasze wysmarowanej margaryną.

Ciasteczka piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu przestudzone całuski złóż dnem po dwa i przełóż ulubioną konfiturą, tak jak markizy. Posyp z wierzchu cukrem pudrem.

Ciasteczka możesz przekładać także czekoladą lub podawać bez żadnego nadzienia. Ciasteczka smakują najbardziej, kiedy upiecze się je parę dni wcześniej i przechowa w zamkniętym opakowaniu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
255 min.
Zupy