Przepisy Burger z wędzoną papryką

Składniki

Mięso:
600 g steku z antrykotu (zmielonego)
1 papryczka chilli
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
sól
pieprz czarny mielony
Dodatki:
4 bułki do hamburgera
1 pomidor
1 ogórek marynowany
1 cebula czerwona
1 główka sałaty
Sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu łagodnego
2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 cytryna (sok z jednej cytryny)
1 ząbek czosnku
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
sól
pieprz czarny mielony

Opis

Pokrój drobno papryczkę chili i natkę pietruszki. Dodaj do mięsa wraz z przyprawami i 3 łyżkami zimnej wody. Woda pomoże w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji mięsa. Całość wymieszaj. Doprawione mięso podziel na 4 równe porcje, z których uformujesz kotlety o grubości 2,5 cm.

PRZYDATNE WSKAZÓWKI:

Jeżeli chcesz upewnić się, że mięso jest dobrze doprawione, podsmaż odrobinę na patelni i skosztuj. Burgery możesz uformować wcześniej i przechowywać je w lodówce lekko posmarowane oliwą i przełożone folią spożywczą.

W celu przygotowania sosu wymieszaj wszystkie składniki. Wyciśnij ząbek czosnku i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

PRZYDATNA WSKAZÓWKA:

Jeżeli uważasz, że sos powinien być ostrzejszy, dodaj do niego trochę Tabasco!

Burgery grilluj po 3-4 minuty na średnio rozgrzanym grillu, obracając je dwa razy (w ten sposób powstanie bardzo apetyczna kratka na mięsie). W międzyczasie pokrój warzywa na plasterki.

Usmażone burgery odłóż na 1-2 minuty na bok, aby mięso odpoczęło, a wszystkie soki pozostały w środku, a nie na talerzu. W tym czasie podgrzej na grillu przekrojone bułki.

Złóż burgera - bułka, sos, sałata, mięso, pomidor, ogórek, cebula, odrobina soli i pieprzu, sos i bułka.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem