Przepisy Buraki z kozim serem i dressingiem malinowym
Składniki
4 średnie ugotowane buraki
1 rolada z koziego sera (może być też twarożek)
kiełki rzodkiewki
50 g płatków migdałowych
świeże oregano
przyprawy: sól, pieprz
Sos:
100 g świeżych malin
50 g octu balsamicznego
150 g oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Ugotowane buraki pokrój w plastry o grubości 1 cm i ułóż na nich takie same plastry z koziego sera. Posyp buraki migdałami i listkami oregano. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu 4 minuty, ale tylko z jednej strony!

PRZYDATNA WSKAZÓWKA:

  • Nakryj grilla pokrywą, wtedy ser lepiej się rozpuści. Jeżeli nie masz grilla z pokrywą, możesz użyć zwykłego metalowego garnka i na chwilę nakryć nim buraki.

W celu przygotowania sosu rozgnieć w miseczce maliny z odrobiną soli i pieprzu na mniejsze kawałki. Dodaj ocet balsamiczny i mieszaj do momentu, aż sól się rozpuści. Dodaj oliwę z oliwek i lekko wymieszaj.

PRZYDATNA WSKAZÓWKA:

  • Jeżeli chcesz doprawić jeszcze dressing, dodaj przyprawy do octu. Nie dokładaj przypraw, gdy dodasz już oliwę z oliwek, ponieważ w tłuszczu nie rozpuszczają się.

Ciepłe buraki ułóż jeden na drugim, aby stworzyć trzypoziomową konstrukcję. Gotowe danie polej dressingiem i udekoruj kiełkami rzodkiewki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
80 min.
Desery
3 miesięcy temu
90 min.
Przystawki