Przepisy Buraki z kozim serem i dressingiem malinowym

Składniki

4 buraki (średnie, ugotowane)
1 ser kozi (rolada, może być też twarożek)
1 garść kiełków rzodkiewki
50 g płatków migdałowych
świeże oregano
pieprz czarny mielony
sól
Sos:
100 g malin (świeżych)
50 g octu balsamicznego
150 g oliwy z oliwek
pieprz czarny mielony
sól

Opis

Ugotowane buraki pokrój w plastry o grubości 1 cm i ułóż na nich takie same plastry z koziego sera. Posyp buraki migdałami i listkami oregano. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu 4 minuty, ale tylko z jednej strony!

PRZYDATNA WSKAZÓWKA:

Nakryj grilla pokrywą, wtedy ser lepiej się rozpuści. Jeżeli nie masz grilla z pokrywą, możesz użyć zwykłego metalowego garnka i na chwilę nakryć nim buraki.

W celu przygotowania sosu rozgnieć w miseczce maliny z odrobiną soli i pieprzu na mniejsze kawałki. Dodaj ocet balsamiczny i mieszaj do momentu, aż sól się rozpuści. Dodaj oliwę z oliwek i lekko wymieszaj.

PRZYDATNA WSKAZÓWKA:

Jeżeli chcesz doprawić jeszcze dressing, dodaj przyprawy do octu. Nie dokładaj przypraw, gdy dodasz już oliwę z oliwek, ponieważ w tłuszczu nie rozpuszczają się.

Ciepłe buraki ułóż jeden na drugim, aby stworzyć trzypoziomową konstrukcję. Gotowe danie polej dressingiem i udekoruj kiełkami rzodkiewki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
35 min.
Desery
2 3 4