Bułeczkowa choinka
Składniki
1 kg mąki
1 i ½ szklanki wody lub mleka
½ szklanki cukru pudru
½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
białko z 1 jajka
Zaczyn:
30 g drożdży
1 łyżka cukru
½ szklanki mleka lub wody
1 łyżka mąki
Opis

Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, a następnie rozmieszaj z wodą i mąką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przyrządź ciasto: wlej zaczyn i letnią wodę lub mleko do mąki, dodaj szczyptę soli, cukier puder, cukier waniliowy, cynamon i wyrabiaj tak długo, aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od rąk. Przykryj i odstaw do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość (ok. 40 – 60 min).

Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość, odrywaj kawałeczki, formując w dłoniach niewielkie kulki. Na wyłożonej pergaminem blasze układaj kulki w kształt trójkąta przypominającego choinkę (kulki powinny się stykać).

Na koniec uformuj z kulki ciasta pień choinki i dołącz do powstałego kształtu. Przykryj i pozostaw jeszcze do wyrośnięcia (15 – 20 min).

Wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem za pomocą szerokiego pędzla i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° przez ok. 30 - 40 min.

Z różnej wielkości kuleczek możesz formować różne kształty. Po ostudzeniu, narysuj gwiazdki na każdej bułeczce, a wokół pnia choinki zawiąż czerwoną wstążkę.

Z podanych składników zrobisz ok. 4 stroików.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki
2 miesiące temu
120 min.
Zupy