Bułeczki ryżowe z bananami
Składniki
100 g ryżu gotowanego
200 g mąki ryżowej 
100 g mąki kukurydzianej 
1 banan 
1 łyżka syropu klonowego
20 g drożdży 
1 łyżeczka soli 
30 ml oliwy
200–250 ml wody
Sposób przygotowania
1
Do szerokiej miski rozkrusz drożdże i wlej ciepłą wodę. Wymieszaj dokładnie i wlej syrop klonowy. Dodaj banana i gotowany ryż. 
2
Zmiksuj razem. Rozczyn zostaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Możesz włożyć miskę do piekarnika włączonego na minimum 30˚C stopni z wentylatorem.
3
Jak tylko rozczyn się podniesie, dodaj mąki, oliwę, sól. Wymieszaj razem. Ciasto powinno mieć gęstość zwartej masy, np. gęstej śmietany. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub dosyp mąki ryżowej, w zależności otrzymanej konsystencji. 
4
Foremki do bułeczek, wysmaruj oliwą i przesyp mąką, aby nie przywierały do formy. Przełóż ciasto porcjami do formy.  Wstaw do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Ważne, żeby ciasto podniosło się w formie i wydawało się lżejsze w dotyku po wyrośnięciu niż przed. Podczas wzrostu tworzą się pęcherzyki powietrza w strukturze, które dają wrażenie lekkości bułek. 
5
Piekarnik rozgrzej do temp. 170˚C i wstaw formę z bułkami do pieczenia na ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdź, czy się lekko zarumieniły i wyjmij z formy. Przełóż na półmisek, aby bułeczki wystygły. 
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje