Bułeczki drożdżowe opiekane na maśle dekorowane dżemem jabłkowym
Składniki
10 szt. bułeczek drożdżowych
1/4 pomarańczy
0,2 l mleka
2 jaja
40 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g masła
200 g dżemu jabłkowego
40 g cukru pudru
Opis

W rondelku zagrzej mleko z cukrem i cynamonem. Obierz skórkę z pomarańczy i dodaj do ciepłego mleka, aby przeszło cytrusowym aromatem. W miseczce roztrzep jajka na lekko puszystą masę. Na patelni rozgrzej powoli masło, aby się nie spaliło. Bułeczkę drożdżową zanurz w ciepłym mleku, odsącz i przełóż do miski z jajkiem. Dokładnie obtocz i od razu włóż na rozgrzane na patelni masła.

Smaż bułeczki partiami. Jak tylko się zrumienią z jednej strony, przewróć i dopiecz w piekarniku w temperaturze 170°. Zrumienione bułeczki przełóż na półmisek, udekoruj plasterkami pomarańczy. Na wierzch nałóż dżem jabłkowy i całość posyp jeszcze cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
35 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Zupy